PRØVEFRI SKOLE
Holstebro Friskole er, som alle andre grundskoler i Danmark, forpligtet til at leve op til Folkeskolens formål. I stedet for prøver og eksamen, anvender vi mange andre evalueringsformer med det formål at sikre, at eleverne er i konstant faglig, social og personlig udvikling.
På Holstebro Friskole er det vigtigt, at eleverne oplever engagerede og nærværende voksne, der brænder for deres fag og for at være sammen med eleverne i skolen. Vi skaber rum for nysgerrighed, opmærksomhed og eksperimenter.
I stedet for et afgangsbevis, får elever der dimitterer fra Holstebro Friskole, en udtalelse med sig. I udtalelsen beskrives elevens faglige kunnen, praktisk/musiske kompetencer samt sociale og personlige kvaliteter.
Alle elever har brug for inklusion for at kunne rummes og for at vi kan spejle os i hinanden.
Vi mener, det er vigtigt at skabe rammerne for en læringskultur, fremfor en præstationskultur. Derfor arbejder vi på, at udvikle elevernes potentialer, fremfor at se på fejl og mangler. Vi stiller tilpas store individuelle krav til vores elever, og dette kan vi kun gøre i kraft af at vi kender dem godt, og fordi vi gør meget ud af den løbende evaluering af hver enkelt elevs udvikling. Test og bedømmelser producerer kvantitative resultater, men efterlader ikke plads til mangfoldighed.
ADGANG TIL UNGDOMSUDDANNELSERNE - sådan kommer du videre
Når man er elev på Holstebro Friskole har man adgang til de samme ungdomsuddannelser (HHX, STX, HTX, EUX osv.), som enhver anden elev, der kommer fra en grundskole med afgangseksamen. I både 8. og 9. klasse skal elevens parathed til ungdomsuddannelserne vurderes. Det sker i et samarbejde mellem skolen og en kommunalt ansat UU-vejleder.
Det er politisk besluttet at afskaffe skoleparathedsvurderingen fra skoleåret 2024/25. Elever i folkeskolen skal dog fortsat aflægge en 2-årig bunden prøve i 8. kl., der hænger sammen med deres 9. klasses afgangseksamen.
Elever fra karakter- og eksamensfri skoler som Holstebro Friskole, skal i stedet for den bundne prøve i 8. klasse, og folkeskolens afgangseksamen i 9. klasse, til én optagelsesprøve samt en samtale med en uddannelsesvejleder på det valgte uddannelsessted.