- HJEM
-
OM
- OPTAGELSE
- PRISER
- BROCHURE
- ENGAGEREDE FORÆLDRE
- ANSATTE
- BESTYRELSE
- SAMARBEJDSPARTNERE
- FORMEL INFO
- VEDTÆGTER
TILSYNSERKLÆRING
Tilsynserklæring for skoleåret 2021/2022 for Holstebro Friskole
1. Skolens navn og skolekode
Skolekode: 661018
Skolens navn: Holstebro Friskole
1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Svend Arup
2. Angivelse af datoer for tilsynsbesøg samt i hvilke klasser og fag, tilsynet har overværet undervisningen, på de enkelte datoer. Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.
Tilsyn d. 3. marts 2022, klasse, fag/fagområde, og tilsynsførende
5. klasse, Dansk Humanistiske fag, Svend Arup
7. klasse, Fysik Naturfag, Svend Arup
3. klasse, Billedkunst Praktiske/musiske fag, Svend Arup
0. klasse, Dansk Humanistiske fag, Svend Arup
8- . 9. klasse, Science Naturfag, Svend Arup
7. klasse, Engelsk Humanistiske fag, Svend Arup
4. klasse, Musik Praktiske/musiske fag, Svend Arup
8. - 9. klasse, Matematik Naturfag, Svend Arup
5. klasse, Engelsk Humanistiske fag, Svend Arup
0. - 9. klasse, Morgensang Praktiske/musiske fag, Svend Arup
2.1 Beskrivelse af tilsynsbesøg:
- 5. klasse Klassen er delt og den del jeg var sammen med, arbejdede med en form for diktat/staveord på computer.
- 7. klasse Eleverne skal lave et koordinatsystem over et forsøg, som eleverne har lavet, med opvarmning af vand overtid. Læreren gennemgår de forskellige elementer i systemet.
- 3. klasse, billedkunst Klassen har arbejdet med akvarelmaling, først har de lavet en flerfarvet baggrund på et akvarelpapir og nu skal de lave en superheltavatar til at male over deres baggrund. Morgensang Dagen begynder med morgensang for hele friskolen. Dejligt, at Friskolen nu igen kan have morgensang for alle samlet efter så lang tid med coronarestrektioner. De små sidder sammen med deres morgensangsvenner, så de kan få hjælp til at finde den sang der skal synges m.m. Efter sangen er der fortælling, i de dage er det om H.C. Andersens liv og fortællinger. Der er tidligere på ugen blevet fortalt to af hans eventyr og i dag fortæller læreren om H.C. Andersens ungsomsliv fra han flyttede fra Odense til de første eventyr udkom. Bagefter er der beskeder og der er også en fødselsdag, som skal fejres.
- 0. klasse Dagen begynder med en stjernestund, hvor børnene får mulighed for at "vågne og komme i gang". De sidder og tegner eller læser, bagefter laves der navneopråb, der tælles på engelsk m.m. Bagefter er der læsebånd, friskolen arbejder med ALKA-lær, jeg læser med nogle af børnene i deres læsebøger. Jeg har også set nogle af deres skriftlige arbejder.
- 8. - 9. klasse Klassen har arbejdet med klima og klimaforandringer. I dag skal de fremlægge de temaer, som de har arbejdet med. Der er både arbejdet med atomkraft og vedvarende energi. Eleverne har lavet nogle fine plancher og de kom med nogle gode fremlægninger, gennemarbejde og veltilrettelagte.
- 7. klasse Engelsk. Læreren kommer ind i klasselokalet og der tales kun engelsk. Eleverne skal præsentere deres arbejde i mindre grupper.
- 4. klasse Musik, der er to lærere på klassen, så de er delt i to grupper, den ene gruppe spiller ukuele og den anden spiller piano eller maremba. Klassen øver den samme melodi, så de senere kan spille sammen.
- 8. - 9. klasse matematik Gruppen er delt i to niveauer og der er tre lærere tilknyttet. Den ene gruppe arbejder med funktioner i teori og praksis og den anden gruppe arbejder med renteberegning.
- 5. klasse, engelsk Klassen arbejder med Superman, de har fået en tekst, som skal læses på computeren og når den er forstået, er der en udfyldningsopgave, der skal laves.
3. Foregår undervisningen udelukkende på dansk i alle fag, sprogfag undtaget? Ja Efter lov om friskoler og private grundskoler m.v. § 2, stk. 3 er undervisningssproget i en fri grundskole dansk, dog er undervisningssproget i de tyske mindretalsskoler tysk. § 6 a Skolens lærere skal beherske dansk i skrift og tale, dette gælder dog ikke lærerne ved de tyske mindretalsskoler eller ved skoler, der har fået godkendt et andet undervisningssprog end dansk. 3.1 Uddybning
4. Står undervisningen inden for det humanistiske fagområde mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende, overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.
4.1 Uddybning
5. Står undervisningen inden for det naturfaglige fagområde mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende, overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.
5.1 Uddybning
6. Står undervisningen inden for det praktisk-musiske fagområde mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja Efter lov om friskoler og private grundskoler § 9 d, skal den tilsynsførende, overvære undervisningen i et omfang afstemt efter skolens størrelse, svarende til mindst én hel skoledag, overvære undervisningen inden for hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds naturligt kan opdeles i, drøfte indholdet af skolens undervisningsplaner med skolens leder og lærere og vurdere det anvendte undervisningsmateriales faglige og pædagogiske kvalitet.
6.1 Uddybning
7. Står elevernes standpunkt i dansk mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja 7.1 Uddybning Jeg har været rundt og set flere af elevernes skriftlige beskrivelser for at danne mig et indtryk over det faglige niveau ud over at overvære undervisningen. Der er ingen tvivl hos mig, at undervisningen til fulde lever op til, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
8. Står elevernes standpunkt i matematik mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja 8.1 Uddybning Jeg har været rundt og set flere af elevernes skriftlige beskrivelser for at danne mig et indtryk over det faglige niveau ud over at overvære undervisningen. Der er ingen tvivl hos mig, at undervisningen til fulde lever op til, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
9. Står elevernes standpunkt i engelsk mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen? Ja
9.1 Uddybning Jeg har været rundt og set flere af elevernes skriftlige beskrivelser for at danne mig et indtryk over det faglige niveau ud over at overvære undervisningen. Der er ingen tvivl hos mig, at undervisningen til fulde lever op til, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
10. Fører skolen til prøve i historie? Nej 10.1 Årsag Prøvefri skole jf. §8a, stk. 6
10.3 Uddybning Det er en prøvefri Grundvig/Koldsk friskole, og der arbejdes meget med evaluering og portfolie, således at eleverne og lærerne har et kvalitativt udgangspunkt, når der skal tales om det faglige udbytte af undervisningen.
11. Står skolens samlede undervisningstilbud ud fra en helhedsvurdering mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen Ja
11.1 Uddybning Friskolen opfylder til fulde sin forpligtelse til at tilbyde en undervisning der som helhed står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Der er sat mange lærerressourcer af her i foråret for at hjælpe eleverne tilbage til en normal hverdag efter to år med covid 19 restriktioner. Undervisningen er alsidig og tilgodeser elevernes forskelligheder og udfordringer. Der er et godt samarbejde på friskolen blandt de voksne og en meget værdig samværsform mellem eleverne imellem og mellem eleverne og personalet.
12. Forbereder skolen efter sit formål og i hele sit virke eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre? Ja
12.1 Uddybning Det ligger i friskolens DNA. Alle ses på friskolen, der er en god og værdig omgangstone eleverne imellem og mellem de voksne og eleverne. Der er en stor grad af medbestemmelse og inddragelse, det gælder til morgensang hvor de store skal tage sig af de små elever, hjælpe dem med sangbog og i det hele taget sørge for at alle er trygge i forsamlingen. På et teoretisk plan, er demokrati, frihed og folkestyre noget der tales om, både i og uden for undervisningen. Under normale omstændigheder er der besøg i Folketinget for de store elever.
13. Udvikler og styrker skolen elevernes demokratiske dannelse? Ja
13.1 Uddybning Se ovenstående
14. Udvikler og styrker skolen elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende frihedsog menneskerettigheder? Ja
14.1 Uddybning Se ovenstående
15. Benytter skolen kønsopdelte aktiviteter i undervisningen? Nej
15.1 Uddybning
16. Arbejder skolen løbende med at sikre kønsligestilling på skolen? Ja
16.1 Uddybning
17 Har skolens elever dannet elevråd eller varetager eleverne på anden demokratisk måde deres fælles interesser vedrørende skolen? Ja
17.1 Uddybning Der er på friskolen et elevråd, som både har møder med ledelsen og med bestyrelsen.
19 Har skolen en praksis, der understøtter, at de ansatte efterlever deres skærpede underretningspligt, fx ved at have beskrevne procedurer? Ja
19.1 Uddybning Det tages op på møder med den samlede gruppe af ansatte, og det understreges, at det er en personlig pligt for alle voksne på friskolen.
20 Sikrer skolen, at de ansatte ved, at den skærpede underretningspligt er personlig? Ja
20.1 Uddybning Se ovenstående
21. Donationer Har skolen i det foregående regnskabsår modtaget en eller flere donationer som tilsammen overstiger 20.000 kr. eksklusive moms fra samme donator?
22. Tilsynets sammenfatning
Holstebro Friskole driver en Grundtvig/Koldsk friskole med godt 40 år på bagen. Friskolen har ca 135 elever og klassetrin fra 0. til 9. Friskolen er eksamens- og karakterfri og eleverne får ved afgang af 9. klassetrin en fyldig udtalelse der både omhandler de personlige og de faglige vurderinger. Friskolen er igang med at implementere et portfolie i de store klasser, for at lave en mere kvalificeret og nuanceret udtalelse til eleverne. Det er meningen, at portfolien skal fungere fra 0. klasse med en mere standardiseret form for beskrivelserne. Friskolen har stor focus på trivsel, specielt efter de forskellige nedlukninger og meget opdelt undervisning. Der er sat ekstra lærerkræfter ind i alle klasser, så det nu - og frem til sommerferien - er normen med to lærere i alle timer, udover evt. specielle støttetimer. Friskolen har ikke kunnet lave de sædvanlige lejrskoler, primilejre og teater/musikuger, som ellers er en væsentlig del af friskolens DNA. Sidste år blev der foretaget nogle lejrskoler i Danmark, men de stores udenlandstur blev naturligvis aflyst. I det hele taget har friskolen forsøgt at lave en så norm,al hverdag som mulig inden for de rammer som Coronaen har udstukket. Friskolen har et godt undervisningsmiljø, med mange tilgange til de forskellige fag, der skal undervises i. Der tages også god vare på børn med udfordringer, med ekstra timer til den enkelte elev. Friskolen lever fuldt og helt op til kravene i Friskoleloven i henhold til kønnenes ligestilling, frihed, folkestyre og demokrati. Friskolen står også mål med hvad der almindeligvis kan forventes i folkeskolen, og opfylder derved også den del af friskoleloven.